Серумите – специалната грижа за косата

Интензивният ни начин на живот, замърсяването на околната среда, третирането на косата с различни стилизиращи продукти, изправянето, накъдрянето и слънчевите лъчи водят до изсушаване и загуба на блясъка. Процесът на възстановяване е продължителен и изисква упоритост. Красивата коса е резултат от начина ни на живот и грижи.

Какво представлява серумът за коса?
Предназначението на серумите е да възвръщат блясъка на изтощената коса и да позволят по-лесното й разресване като я правят по-гладка. Серумите предпазват косата от вредните слънчеви лъчи, както и от твърде агресивните продукти за коса. Ефектът на серума трае до следващото измиване на косата и затова трябва да се нанася върху вече измита коса.

Как да нанасяме серум за коса?
Косата се измива с шампоан като накрая се изплаква с хладка вода (колкото е възможно по-студена), така порите се отварят.

Сложете 4-5 капки от серума върху дланите си и го втриите в косата. Оставете я да се изсуши от въздуха.

Серумите не съдържат вредни за кожата вещества. Основата им е силиконово олио, което предпазва косата от прахта, замърсяването и слънцето.

Как действа серумът за коса?
При нанасяне серумът образува предпазващ слой върху косата. Той позволява да се възвърне и задържи необходимата й влага, след изсушаването в последствие от излагане на слънце или топлината на сешоара. Това прави серумите изключително подходящи за третиране на суха и чуплива коса.

  • Важно е да се използва серум, подходящ за нашия вид коса, защото в противен случай може да доведе до прекомерно омазняване.
  • Необходимо е малко количество от серума, за да се постигне желания ефект. Това се отнася особено за случаите, когато използвате серум против накъдряне.
  • За да избегнете омазняването на скалпа, нанасяйте серум само от в краищата на косата.
  • Серумът се нанася върху влажна коса.
  • Серумът за коса не е подходящ за много тънка коса, това ще я направи мазна и тежка на вид.
  • Тъй като основно предназначение на серумът за коса е да я предпази от изсушаване, добре е да се нанася преди използването на сешоар, маша или преса.


Друго предназначение е възвръщането на блясъка на изтощената коса.

Къдренето, боядисването, изправянето, сушенето и горещите ролки изтощават косата и след често третиране я увреждат. Това може да се избегне като преди някоя от тези процедури се използва серум. Чрез него не могат да се излекуват накъсани и цъфтящи краища, но той със сигурност има способността да запази здравия вид на косата.


От Гергана Кангалова