5 правила за блестяща коса

Основно изискване на красивата коса е блясъка. Без значение от дължината, нито от цвета, важно е косата да сияе – така изглежда здрава и привлекателна. Има няколко основни изисквания на косата, които ако бъдат спазвани ще я направят искряща. Необходимо е да я глезим понякога, както и да избираме подходящите продукти – тези стъпки гарантират гладка и блестяща коса от корените до върховете на всеки кичур.

1. Блестящата коса е преди всичко чистата коса
Добрият избор на шампоан е първата стъпка в грижата за косата. При условие, че изглежда суха непременно вземете продукт с хидратиращ ефект. Ако използвате ежедневно шампоан, маша, преса или ролки – изберете шампоан, който е подходящ за често третирана коса – добре е да бъде хидратиращ и подхранващ. А при мазна коса е необходим шампоан, който отстранява този мазен ефект, заради който косата изглежда тежка.

2. Винаги изплаквайте добре!
Това е важна стъпка. Имайте предвид, че едно изплакване на сапунисаната коса не е достатъчно. Бъдете сигурни, че отмивате пяната и от скалпа. За руса коса можете да добавите малко лимонов сок във водата за изплакване, а брюнетките и червенокосите могат да използват ябълков оцет. Бирата е източник на блясък за всеки цвят и тип коса.

3. Бъдете внимателни, когато правите прическата си
Използването на електрически уреди за коса е един от най-бързите начини да лишите косата си от блясък. А при условие, че просто не можете без вашия сешоар, преса или горещи ролки, бъдете сигурни, че шампоана, балсама и стилизиращите продукти, които използвате са подходящи за вас. Понякога е достатъчно да намалите градусите на сешоара, за да върнете блясъка на кичурите си.

4. Избирайте грижливо стилизиращите продукти
Пазарът на козметика предлага стилизиращи спрейове, които добавят блясък. Освен това можете да избирате балсам или гел, в чиято формула да присъства блясъка. Дори много от боите са направени така, че след употребата им косата да искри.

5. Косата се нуждае от много внимание
Веднъж седмично глезете косата си с маска за блясък. Много подходящи съставки на домашните маски са ягодите (смачкани на пюре) или зехтина. Капка или две масло от розмарин ще стимулира тъмната коса, докато лайката може да направи чудеса с русата.

Блестящите кичури не са непостижима цел. С малко повече грижи и правилните продукти, всяка грива може да заблести!

От Гергана Кангалова