Защитете косата си през лятото

Цветът и структурата на косата се променят, изложени на агресивната слънчева светлина и морския вятър. А при условие, че добавим и влиянието на солената вода, то със сигурност сте установили колко различна е косата ви след всяка гореща ваканция.

За много от нас един от предпочитаните начини за релаксиране е слушането на вълните и събирането на тен. Но прибирайки се вкъщи отпочинали и заредени с енергия установяваме, че ни предстоят сериозни задължения – и то не само в работата.

Погледнете косата си. В такива моменти е суха, обезцветена, истинско бедствие. Изумително е какво могат да й причинят слънцето и соления въздух!

Знаете ли, че косата ви може да изгори на слънцето подобно на кожата?

Когато я излагате незащитена на влиянието на лъчите му, слънцето я обезцветява и променя структурата на косъма – косата ви в такива моменти прилича на слама.

Комбинацията от слънце и морски вятър изчерпва и последната частица влага от нея, прави я по-чуплива и веднъж стигнали до този момент е много трудно да възвърнете нормалния й здрав вид.

Често единствения изход от ситуацията е да я подстрижете. Затова най-добре е да се погрижите за здравето и хубавия вид на косата си по време на самата ваканция.

  • Започнете с това да си купите силен, подходящ за вашата коса балсам и го използвайте преди и след плаж.
  • Покрийте я. Най-добрата защита от слънцето е шапката. Изберете такава от естествена материя (най-добре сламена) и голяма периферия, за да може да скрие повече.
  • Подберете козметичните си продукти според това дали сред свойствата им присъства и предпазването от UV лъчи. Козметичните марки предлагат гел, пяна, спрей или дори лак за коса които имат и слънцезащитна функция. Нанасяйте ги върху цялата си коса, преди да се изложите на вредните слънчеви лъчи. Това осигурява няколко защитни стени наведнъж.


Мислете за здравето си, дори когато се забавлявате по време на ваканция. Следвайте тези основни правила, за да запазите косата си здрава, копринено лъскава и мека, когато се върнете вкъщи.

От Гергана Кангалова