Природна козметика: рекламен трик или надежда?

Смятате ли да се присъедините към хората, които използват само природна козметика? Тук ще ви опишем нещата, които трябва да знаете.

Вие ще разпознаете природните продукти по думи като "органично" и "естествено". Но дали тези думи се отнасят до козметичния продукт или са просто рекламен трик?

Според д-р Роберта Палестин, която направи скоро своя докторат по дерматология в Mayo Clinic "Това наистина е маркетингов трик. Природно не винаги означава по-добро, а синтетичното не е непремено по-лошо. Отровният бръшлян е натурален, но това не го прави добър." Палестин добави "Химикалите са си химикали - всичко зависи от това какъв е вашият тип кожа."

"Ако вие сте склонни към акне, се научете да четете етикетите. Ако вашата кожа е по-суха, вие се нуждаете от овлажняващи съставки."  - съветва Палестин клиентите. Други имат нужда да избегнат алергии.

Тя ни напомня, че "хипоалергичен" означава, че няма дразнещи съставки. Това не означава, че като използвате продукта няма да ви се появят пъпки.

Тествайте вашата кожа
Ако страдате от алергии, попитайте вашия дерматолог, за най-новите начини на изследване.Те се правят основно с 24 химикала и показват кой точно химикал е проблемен за вас. Те установяват, кои продукти използват въпросните химикали и кои ги избягват.

"Много от така наречените "природни" продукти използват екзотични съставки, но те наистина функционират като много скъпи овлажнители.", каза Палестин. "Има много добри овлажнители, съставките на които задържат водата в кожата и на по-ниски цени. Най-добрите хидратанти, които можете да намерите включват: глицерин, малцов сироп, манитол, пропилен гликол и сорбитол."

Тя съветва жените да избират консистенцията на козметичните продукти, които използват според сезона. "Използвайте повече кремообразни продукти през зимата и лосиони през лятото".

"Прегледайте поне началото на листа със съставките на продукта, който си купувате, защото те са подредени по количеството , което с съдържа в продукта",  казва Колинсън "И запазете кутията със списъка, вместо да я хвърляте, така че ако продукта ви раздразни да знаете какво е имало в него."


От Диана Стойнова